top of page

שמי חזי ואני מנהל את חברת חיוכים ומחשבים .

מעבר ל- 30 שנות ניסיון בתחום המחשבים אומרות את הכל והלקוחות תמיד מחייכים .

ב-20 שנים האחרונות התמחנו בהדרכת מחשב למבוגרים ואימון המח

ביפן כל הרופאים ואומרים לא לכדורים ולא לניוון המוח וממליצים על שימוש במחשב כדי לאמן את המח

כמו שנאמר בכתבה מאתר מאקו -- 2010

יטל קפלן | mako | פורסם 11/03/10 10:44 

ואפילו לא צריך להתקלח אחרי האימון :

אתם מקפידים לבצע כפיפות בטן כדי לשמור על בטן מעוצבת, מרימים משקולות כדי לנפח את שרירי היד, רצים על ההליכון כדי לחזק על הרגליים ולשפר סיבולת לב ריאה. המון תרגילים. המון אימונים. המון איברים. המון השקעה. ומה עם המוח שלכם? חשבתם פעם לאמן גם אותו? האם ניתן לשמר ולשפר יכולות קוגניטיביות על ידי תרגילי כושר למוח, באותו האופן בו אפשר לשפר כושר גופני על ידי פעילות גופנית? יש טוענים שכן.

 

כושר מוחי הוא היכולת שלנו לעמוד בדרישות המנטליות שמציבים לנו החיים; הכושר בא לידי ביטוי ביכולת לעבד אינפורמציה, להבין מערכות יחסים, לתכנן תוכניות ולהסיק מסקנות. כושרו של המוח יכול להתפתח באמצעות לימודים פורמליים, שמירה על פעילות מנטלית מוגברת לאורך השנים, למידה בכל גיל, וגם על ידי תרגילים שתוכננו במיוחד כדי לאתגר את הכישורים הקוגניטיביים. לדוגמה, שמירה על אורח חיים בריא הכולל גירויים מנטליים, כושר גופני, לחץ מאוזן, ושינה, יכולים לשפר את הכושר המוחי. מצד שני, לחץ כרוני, חרדה, דיכאון והזדקנות יכולים לפגוע ביכולותיו.

 

כנסו לראש: חדרי כושר למוח

 

כושרו של המוח יכול להימדד באופן פיזיקלי על ידי יצירה של נוירונים חדשים, וגידול בקשרים בין הסינפסות (אזורי המגע בין תאי העצב) שמחברות בין הנוירונים במוח. אפשר להעריך את הכושר גם על ידי ביצועים והתנהגות - זיכרון משופר, יכולת קשב גבוהה, יכולת ריכוז, יכולות ארגון וקבלת החלטות, גמישות מנטלית ויכולות אחרות מעידות על כושר מוחי גבוה.

 

בשנים האחרונות עלו אתרי אינטרנט וחברות תוכנה רבות על האופציה לפתח "חדרי כושר" וירטואליים למוח - תוכנות המכילות תרגולים מסודרים וממוקדים לנוירונים שלכם - מה שהביא לאינפלציה של אתרים המציעים אימונים כאלה, בחינם ובתשלום. לפני כמה שנים פיתחה חברת "נינטנדו" סידרה של משחקים שנועדו לאמן את המוח. המשחקים, שפותחו על ידי ד"ר קאוואשימה, אחד המומחים הגדולים ביפן להדמיית מוח, מכילים מגוון של משחקונים שעוצבו כדי לעשות למוח אימון כושר. הפעילויות כוללות פתרון בעיות מתמטיות קלות, ספירת אנשים שנכנסים ויוצאים מבית, ציור תמונות במסך מגע שמחובר למכשיר וקריאת ספרות קלאסית בקול לתוך המיקרופון של קונסולת המשחק. השחקנים מקבלים ציון בדמות "גיל מוחי" שמשקפים את הביצועים שלהם. עם הזמן, הגיל המוחי של השחקנים אמור להיות צעיר יותר ויותר.

 

נינטנדו טענה שהמשחקים שהיא מוכרת מפתחים זיכרון ויצירתיות, ועשויים לפתח עמידות בפני ירידה בכושר המוחי בהמשך החיים. גם "מאמני מוח" אחרים שווקו כעוזרים לשפר זיכרון, לשמור על המוח בכושר ובפעילות ובמקרים מסוימים - למנוע דמנציה (שיטיון, ירידה בתפקוד המוחי). רוב הטענות האלה לא הוכחו במחקרים שנערכו. לדברי מפתחי המשחקים, האימונים בתוכנה מגבירים את זרימת הדם לאונה הפרונטאלית במוח. אבל מומחים שחקרו את הנושא אומרים שגלישה באינטרנט או שיחה ערה עם חברים יכולה לייצר אותו אפקט של זרימת דם. סוגים שונים של תוכנות לאימון נבדקו, והחוקרים טוענים שהם לא עוזרים יותר ממשחקי מחשב רגילים כמו טטריס.

 

מוח, אתה בא לג'ים?

עזבו אתכם מנינטנדו | צילום: jupiter images

"בעשר השנים האחרונות הסתבר שעל ידי אימון מכוון ניתן להחזיר במידה זו או אחרת חלק מהיכולות הקוגניטיביות שהולכות לאיבוד עם הגיל, מה שנקרא בשפה המדעית 'המודל הפלסטיסי' של המוח, או בעברית - 'המוח הגמיש'",

bottom of page